Голдън Ретривър

Мислите ли голдън ретривърите за добри кучета?

да
85
97%
не
3
3%

Общо гласове : 88

Мнениеот bu6i » Вто Яну 01, 2008 10:56 pm

Golden_Retriver написа:Просто това е куче за всеки и за начинаещ и за "кучкар"...

Много грешите....голдъна не е куче за всеки.Не можете да твърдите , че това е за всеки човек!!! Може това куче да изглежда добро и послушно...е не е така...повярвайте ми :lol: Това куче си има един особен начин на убочение който трябва да се знае.Това ваше твърдение е чисто и прости погрешно.Не може да се твърди , че което и да е било куче става за всеки човек ...все едно е плюшена играчка , която всеки може да купи и да я води със себеси на каишка....

Така ли било?Я каква изненада!Особен начин на "убочение" ,казваш.....и какъв е тои би ли ме светнал,а Golden_Retriver.И като колко риивъра си обучил и къде интересно ми е.Има ли в Пловдив група за обучение ,да отида да погледам /може пък и аз нещо да бъркам/ А ако групата е тази за която се сещам.....майко мила.....ГОЛЯМ СМЯХ СА.......

Да откровенно се заяждам!!!И ИМА ЗАЩО. Предполагам се занимаваш с породата и всичко за нея ти е ясно и мнението на лаик /като мен /нещо не ти харесва .....Защо ли......
Нито едно куче не е и не може да бъде плюшена играчка!!! Всяко куче си иска грижи и отговорност!!!Породата е РАЗКОШНА/риивъра/и точно поради качествата които изброих е толкова разпространена и търсена!!!Не усложнявайте излишно нещата!!!-"специално обучение"дрън ,дрън.ДА то ще е нужно ако кучето ще ловува ,апортира или ще става водач и т.н. ,ама за домашен любимец ,хайде моля ти се.........

Ядосвам се понеже ми е писнало от "разбирковци"....наслушал съм се на глупости......А до тук нищо не съм видял ....никакъв резултат/изключвам "Сириус" ,ловните и каракачанките/Хаиде сега аз съм в Пловдив казвам се Марио ,ако някой може нека дойде и да поспорим очи в очи .Все ще има някой които мисли като тебе и тук.А мен лесно ще ме откриете ,поразпитаите тук и там в П-в.И като дойде този "някой"искам и да ми покаже с кучето си за какво иде реч.Защото моето трудно ходи вече ,ама има какво да покаже......та ако ще ми се говори за меки апортировки и т.н. мерси ...искам да видя "специално"обучение.....а всички голдъни ,които аз знам ,съвсем спокойно и безпроблемно си я карат и без грам "специално" обучение и стопаните им също......
Хаиде с здраве...и Ви чакам.....

:lol:
bu6i
Пчела майка

Мнениеот Golden_Retriver » Чет Яну 03, 2008 3:33 pm

Неразбирам причината за това ваше заяждане..аз не се считам за човека за , който сте ме оприличили.Как може да ми обяснявате , че което и да е куче независимо дали голден или не ще става за всички!!!Не е така!И какви са тези кучета , които познавате без каквото и да е било обучение?Просто ми е интересно.Към тези кучета има един спецялен подход , който човек , който е обучавал , чел , вижда всеки ден и има такова куче може да ви обясни за какво става въпрос!На много стопани съм помагала с обучение затова моля ви господине , не ми казвайте , че съм някой си всезнайко.Нямате право!Въпрос е до елементарни познания от голдена за да разберете , че грешите...спецялен подход има към всяка порода.И още нещо..не познавам куче -"риивър".Има 6 вида ретрийвъри ,но ако говорите за голдена...Всички тук сме кучкари , обичаме кучета.Не е нужно да изпадате в излишни нападки.Не замърсявайте форума с излишни глупави твърдения и заяждания!Прочете по някоя статийка пък после ми обяснявайте кой е всезнайко и кой не...
Изображение
Golden_Retriver
Животинче с въпрос

Мнениеот bu6i » Чет Яну 03, 2008 9:17 pm

Golden_Retriver написа:Неразбирам причината за това ваше заяждане..аз не се считам за човека за , който сте ме оприличили.Как може да ми обяснявате , че което и да е куче независимо дали голден или не ще става за всички!!!Не е така!И какви са тези кучета , които познавате без каквото и да е било обучение?Просто ми е интересно.Към тези кучета има един спецялен подход , който човек , който е обучавал , чел , вижда всеки ден и има такова куче може да ви обясни за какво става въпрос!На много стопани съм помагала с обучение затова моля ви господине , не ми казвайте , че съм някой си всезнайко.Нямате право!Въпрос е до елементарни познания от голдена за да разберете , че грешите...спецялен подход има към всяка порода.И още нещо..не познавам куче -"риивър".Има 6 вида ретрийвъри ,но ако говорите за голдена...Всички тук сме кучкари , обичаме кучета.Не е нужно да изпадате в излишни нападки.Не замърсявайте форума с излишни глупави твърдения и заяждания!Прочете по някоя статийка пък после ми обяснявайте кой е всезнайко и кой не...

Наистина не е хубаво така да се заяждам,ама като чета какви ги пишеш и не издържам.Каквото и да кажа е безмислено ,просто нямаш нужния опит и знания ,но късно го осъзнах.Извинявай Golden_Retriver,
продължавай със спецялниа подход а аз ще продалжавам да се :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
bu6i
Пчела майка

Мнениеот Nadq&Karma » Пет Яну 04, 2008 8:32 am

Не смятам, че за един ретрийвър, който не се занимава с апорт е нужно специално обучение.Такова обучение е нужно за породи с доминантен характер, агресивност или някакви специфични качества, доколкото знам голдънът не е сред тях.Впечатлението, че това е куче за всеки се насажда от безбройните лигави и глуповати възхищения, че това е идеалното куче и едва ли не няма какво да търсите повече.

Второто, което искам да отбележа е, че за мен това далеч не е идеалното куче и такива изказвания са твърде категорични, а тук не са подплътени и с доказателства.Изчетох всичко и видях само някакви положителни коментари и нереалистични изказвания, как да не са "модерни" после, като всички насаждат някакъв перфектен образ.

Аз намирам в голдъна доста отрицателни черти, въпреки че е хубаво куче, но да бъдем реалисти, ако някой ме нападне не съм сигурна, че един голдън ще реагира правилно.Моят стаф е с труден характер, има си и лошите черти, за мен е идеален, но не го тръбя наляво и надясно, защото утре ще си вземе някой пикльо и ще стане идеален боец.

Другото, което не е съвсем точно е, че непрекъснато чета колко са мили и сладки, а това зависи от стопанина.Може да му е заложен даден темпарамент, а кучето в последствие да оформи съвсем друг.Голдъни вече се използват и за боеве с кучета.
Няма мило, сладко, изпълнително, вярно куче, което да може и да те опази, няма идеално куче, няма идеални хора.

Изказвания за идеалното куче се разграничават с представите ми за правилна и целенасочена дискусия относно дадена порода.

С уважение: Надежда Недкова
Изображение
Представете си само каква тишина щеше да настане,
ако хората говореха само това, което знаят.
Nadq&Karma
В ятото

Мнениеот Golden_Retriver » Пет Яну 04, 2008 1:59 pm

Напълно съм съгласна с мнението на Надежда.Не оприличавайте това куче като перфектно!За хората , които го имат може и да е.За тях е такова , защото знаят лошите и добрите му черти и са свикнали ..просто..дори ги харесват. :D Не говоря за спецялно обучение , явно не съм се изразила правилно..имах предвид специален ПОДХОД!Моляви замислете се , това куче не е перфектно има си своите недостатъци.
Изображение
Golden_Retriver
Животинче с въпрос

Мнениеот bu6i » Пет Яну 04, 2008 9:41 pm

За сега ,аз незнам да има друга порода която да притежава всички добри качества на голдъна че и отгоре ,значи какво се получава.... :?: Никой не очаква от това куче да е добър пазач или бодигард/има и изключения/Към всяко куче се подхожда според характера му ,всичко е индивидуално и според породата. НЯМА такова нещо като особен или специален подход,ВСИЧКО Е ОСОБЕНО И СПЕЦИАЛНО ,а от друга страна всичко е много просто,нищо повече от това да си познаваш и разбирш кучето....... :lol: -това можеш ли го всичко друго е бял кахър... :lol: и действа безотказно ...при всяка порода и при всяко куче.... :wink:
bu6i
Пчела майка

Снимки на малки Голдъни

Мнениеот silvenceto78 » Чет Фев 28, 2008 4:13 pm

Здравейте на всички!
От съвсем скоро съм във вашият форум (от минути буквално) и бих искала да ви запозная с моето семейство, което напоследък се разрастна значително.
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=220392
Това сме ние. Много са сладки и много се радвам, че ги има!

Ще ме извинят модераторите ако не съм поставила правилно темата и ще ги помоля да я преместят на подходящото за нея място!
silvenceto78
Животинче с въпрос

Re: Снимки на малки Голдъни

Мнениеот zoomaniak » Чет Фев 28, 2008 4:21 pm

Сладък АД :ag: :ag: :ag:
Ако това е обява ще я преместим - но просто ако искате да ни зарадвате с вашето присъствие тук - лошо няма :ax:
Добре сте ни дошли - всичките :ag:
Аватар
zoomaniak
Пчела работник

Мнениеот silvenceto78 » Чет Фев 28, 2008 5:05 pm

Това е за всеобща радост, а в раздел обяви съм пуснала каквото трябва.
Не знаех за съществуването на този форум до преди часове и се зарадвах като го намерих, затова мисля да ви стана голям фен за в бъдеще.

:ba: :ba:
silvenceto78
Животинче с въпрос

Мнениеот zoomaniak » Чет Фев 28, 2008 5:37 pm

Стани ни приятел...
От фенове само се пълни "залата" и няма място за папараците :ag: icon_wavey
Аватар
zoomaniak
Пчела работник

Мнениеот silvenceto78 » Чет Фев 28, 2008 5:47 pm

С удоволаствие ще ви стана приятел!

За мен в тази думичка приятел се крият много отговорности, задължения и не на последно място спомени. Дано и за вас приятелството да е това.
silvenceto78
Животинче с въпрос

как да не поиска човек да ги нагушка тез бебоци :))

Мнениеот sasin » Чет Фев 28, 2008 5:48 pm

Златна мама :ab: Тия девет пухчета са цяла детска градина :ag:
офис без хартия е химера в болното въображение на консултантите по фирмено управление
sasin
Пчела майка

Re: Golden retriever - най-доброто куче в света!!

Мнениеот dg_yordanova » Съб Мар 01, 2008 4:27 pm

Този е мнооооооого готин.Особено главата.Уникален е направо.
Изображение
www.autotim.hit.bg
Аватар
dg_yordanova
В глутницата

Мнениеот silvenceto78 » Сря Мар 05, 2008 1:44 pm

От личен опит ще кажа, че Голдъните са едни от най-послушните и добрички кучета. В момента имаме 9 малки на 45 дни, които знаят, че не трябва да пишкат където спят и надават вой и скимтене някой да ги премести да си свършат работата, което не е малко за такива маки кученца. Майка им е на почти 3 години и за това време почти не сме имали проблеми, е случва се от време на време да те чуе какво и казваш , но да се направи че не е чула, но все пак това е куче! :ba: :ba: :ba:
silvenceto78
Животинче с въпрос

Мнениеот sunrise333 » Нед Май 11, 2008 11:04 pm

Здравейте, това е моя красавец и е на година и 8 месеца. казва се Бъри :)))
sunrise333
Животинче с въпрос

малко ку4енце

Мнениеот taira_lora » Чет Юли 24, 2008 10:33 am

имам малко ку4енце Голдeн Ретривър който знае нещо пове4е за отглеждането им да сподели с мен
Аватар
taira_lora
Животинче с въпрос

Кой харесва породата голдън ретривър...освен мен

Мнениеот Den4ety » Нед Юли 27, 2008 11:17 am

Кой харесва породата голдън ретривър...освен мен?
Аватар
Den4ety
Животинче с въпрос

Re: Кой харесва породата голдън ретривър...освен мен

Мнениеот drebcho i glamcho » Нед Юли 27, 2008 11:50 am

Аз :ay:
Аватар
drebcho i glamcho
Пчела майка

Мнениеот goldroks » Нед Авг 17, 2008 7:21 pm

Ето я моята красавица Рокси :thankyou:

Изображение
Изображение
goldroks
Животинче с въпрос

Мнениеот botev_1912g » Нед Авг 17, 2008 11:50 pm

епа се сладури сте бе :ajatki: :ax:
botev_1912g
В ятото

Мнениеот goldroks » Пет Окт 03, 2008 5:32 pm

:ah:
Изображение
goldroks
Животинче с въпрос

Мнениеот angel_ff » Сря Ное 05, 2008 6:45 pm

Рокси е много готина! На вилата ни има един много готин рет и се казва Шера, снежно бяла е, това е единственият рет, който аз съм виждала да е бял, когато ида до там ще я снимам и ще кача снимки :bp: На мене лично след овчарката това ми е любимата порода!
I've had the time of my life
No I never felt this way before
Yes I swear it's the truth
And I owe it all to you
angel_ff
В стадото

Голдън ретривър

Мнениеот sasin » Нед Ное 09, 2008 2:13 am

История на породата

В НАЧАЛОТО БЕШЕ NOUS …

Голдън ретривърът е една от най-любимите и най-разпространените породи в света. Не би било грешно да се каже, че в Европа няма страна, където тази порода да не влиза в десетката на най-многочислените.

Разказът за създаването на породата обаче започва във Великобритания, имението Guisachan Estate в Шотландия някъде около 50-те години на 19 век:

Създаването на голдън ретривъра не е било случайно явление в природата. Напротив - то е резултат на дългогодишно старателно и добре обмислено развъждане, осъществено от човек посветил голяма част от живота си на тази задача. Този човек бил Дъдли Майорбанкс, по-известен като Лорд Туидмаут Първи. В края на 18 и началото на 19 в. ловът във Великобритания бил както средство за препитание, така и спорт. Спортния лов разбира се бил привилегия на аристокрацията. Постепенното усъвършенстване на ловните оръжия давало възможност на ловците да отстрелват дивеча на все по-големи разстояния. Това довело до необходимостта от наличието на ловни кучета, "специализирани" основно в откриването и донасянето на отстреляните животни (retrieve - донасям, възвръщам). Такива кучета били особено необходими при ловуване в труднопроходими блатисти местности. Много аристократи се опитвали да достигнат тази цел чрез заплождане на ловни кучета от различни породи. Един от тях бил и Лорд Туидмаут.

Изображение
Lord Tweedmouth

Съществува романтична теория за произхода на голдън ретривъра от група руски циркови кучета, които били с жълт цвят и толкова впечатлили лорда със своя ум и ловкост, че той ги купил и започнал да ги развъжда. Тази теория била категорично опровергана през 1952 г., когато били открити оргиналните записки на лорда по създаването на породата. Книгата със записки, попълвана собственоръчно от лорда, станала достъпна благодарение на неговите потомци. Днес тя се съхранява в Анлийския Кенъл Клуб, където всеки желаещ може да я види. Книгата съдържа подробно описание на развъдените от лорда кучила в периода 1835-1890 г. Никъде в нея не се споменава за покупка на каквито и да било руски циркови кучета. В нея обаче подробно е описана следната случка: Разхождайки се из Брайтън Първия Лорд Туидмаут и неговия син (бъдещия Лорд Туидмаут Втори) срещнали обущар, който водел със себе си прекрасно изглеждащ жълт ретривър. Човекът им разказал как получил кучето като отплата за дълг от Лорд Чичестър и че то било еднственото жълто куче в кучило от черни кученца. Лорд Туидмаут купил това куче и го нарекъл Nous (на езика на шотландските келти тази дума означавала "мъдрост"). В началото на неговата племенна книга е записано: "Nous - развъден от Лорд Чичестър, роден юни 1864 и купен в Брайтън". А първите записи за ретривъри гласят: "Gyp от Col и Steam роден юни 1850, Paddy купен в Брайтън през ноември 1854, род. 1854".

Изображение
Guisachan House estate
(напълно е възможно кучето отдолу в дясно да е легендарния Nous)

В селекционирнето на първите голдъни участват кучета от различни породи - ирландски сетер, флеткоутед ретривър, както и особено популярните по онова време водни спаньоли (за съжаление загубени по-късно като порода). Nouse бил заплоден с женска от породата воден спаньол на име Bell и в кучилото се родили три жълти кученца - Crocus, Cowslip и Primrose - генетичните прародители на всички съвременни голдъни. Crocus бил подарен на Лорд Туидмаут Втори, а женските Cowslip и Primrose останали в развъдника. От второто кучило на Nouse и Bell се родила прекрасната кучка Ada, която лорда подарил на племенника си Лорд Илчестър Пети и тя станала родоначалничка на неговия развъдник Melbury.

Повече от 20 години лорда прави стриктна селекция на кучетата, които развъжда и подробно описва запложданията и кучилата в своята племенна книга.
В резултат на това през 1889 г. на света се появяват PRIM и ROSE:

PRIM и ROSE
Порода: Жълт Ретривър;
Собственик и производител: Лорд Туидмаут Първи.

Лорд Туидмаут Първи умира през 1894 г. Не са открити записки за кучетата, които е развъждал неговия син Лорд Туидмаут Втори, но от най-ранните родословия на голдъни може да се направи извода, че той също е дал голям принос за породата.

Тъй като Лорд Туидмаут принадлежал към висшето общество много негови приятели аристократи получавали като подарък кученца от развъдника му и на свой ред започвали да развъждат собствени линии. Такъв бил и виконт Harcourt - придобивайки две кученца от лорда той с голям ентусиазъм се заел с развъждането на ретивъри и създал първия влиятелен развъдник за голдъни 'Culham', който произвеждал както работни, така и кучета шоу-клас.

Изображение
Culham Cooper

Виконта бил изключително горд с факта, че произведен от него голдън на име Balcombe Boy станал първия двоен шампион - на работни изпитания и шоу-шампион.

Една от най-знаменитите личности, свързани с развитието на породата несъмнено е Mrs. Winefred Maud Charlsworth, посветила на това дело 50 години от живота си. Написаната от нея книга за отглеждане, развъждане и обучение на голдън ретривъри дълги години била единственото професионално четиво за породата. Основавайки развъдника Noranby, Mrs. Charlesworth целенасочено се заела с развъждането и популяризирането на голдъните.

Изображение
Mrs. Charlesworth, 1934 г.
CH. Noranby Diana,
CH. Noranby Dutiful
CH. Noranby Deirde

През 1911 г. под нейно ръководство група от пет ревностни привърженици на голдъните основава Клуб на Жълтите Ретривъри и създава първия стандарт на породата. Независимо от малкия брой членове започнала да тече активна работа по популяризацията на породата. Членовете на клуба представяли своите питомци на всяка изложба, пътуването до която можели да си позволят (по това време голдъните участвали в изложби като кучета порода "флеткоутед ретривър с жълт цвят"). Участвайки на изложби и работни изпитания златните кучета нямало как да не привлекат вниманието на съдиите със своя ум, послушание и отлични работни качества. И така, стигаме до 1913 г., която може би е една от най-важните в историята на породата - през тази година Британският Кенъл Клуб признава голдъните за самостоятелна порода под името "Голдън или Жълт Ретривър".

В този период популярността на голдъните започнала бързо да расте. През 1921 год. Британският Кенъл Клуб регистрирал 120 кучета от породата голдън ретривър, през 1925 г. били регистрирани 375 кучета, а през 1937 г. регистрираните голдъни вече са 1073.

В периода от 1939 г. до 1946 г. във Великобритания не се провеждат нито работни изпитания, нито шампионати. След края на войната обаче у британците, известни със своята любов към кучетата отново се възражда интереса към кинологията. С още по-голяма сила се възродил и интереса към голдъните, както се увеличил и броя на развъдниците.

Развъдникът YЕО бил един от водещите във Великобритания през 40-те и 50-те години. Първият шампион, произведен там бил Ch.Masterpiece of Yeo. Титлата Шампион Masterpiece получил през 1951 г., намирайки се на почтената деветгодишна възраст. Друг известен шампион произведен там бил Pandown Poppet of Yeo. Той и неговия син Ringmaster of Yeo били много търсени производители по онова време и оказали голямо влияние върху развитието на породата.

Сред съвременните голдъни в общи линии е трудно да се открие шампион, който да няма предци от някой от трите най-влиятелни развъдници във Великобритания през 60-те и 70-те: CAMROSE, STYAL и SANSUE.

Не може да се описва историята на голдън ретривърите без да се отдели специално внимание на развъдника CAMROSE. Първото куче в него била Golden Camrose Tess - родена през 1946 г. Teс била от кучило от девет кученца и струвала огромната за онези времена сума от 9 фунта. Собственичката й Mrs. Joan Tudor я купила като домашен любимец, но изучавайки родословието й открила в него много шампиони и знаменити производители. Това, че Тес била внучка на забележителния Anningsley Stingo, притежател на титлата Dual Champion (шампион на работни изпитания и шоу-шампион) подтикнало г-жа Тюдор към по-задълбочено изучаване на породата. Четейки и препрочитайки единствената по онова време книга за голдъни на Mrs. Charlsworth, наблюдавайки кучетата по изложбите и заслушвайки се в разговорите на специалистите около ринговете г-жа Тюдор стигнала до извода, че Тес има всички необходими качества, за да стане шампионка и отлична производителка. Което съвсем скоро се случило.

Изображение
Golden Camrose Tess

Г-жа Тюдор изключително внимателно подбирала мъжките кучета, с които заплождала Тес и това дало прекрасни резултати. Името Golden Camrose Tess завинаги ще остане в историята на породата именно заради постиженията на нейното многочислено потомство. Кучетата от развъдника са завоювали неизброимо количество CACIB-и, победи на престижни изложби и на работни изпитания.

Започвайки с отглеждането на голдън в качеството на домашен любимец Mrs. Hazel Hinks постепенно преминала към професионално развъждане и основала развъдника STYAL.

Изображение
Ch.Styal Scott of Glengilde

В първото кучило на шампионката Styal Sibella се родила известната прозводителка Ch.Styal Susila. Тя станала майка на много титуловани кучета: Sh.Ch.Styal Shelley of Maundale, Ch.Styal Scott of Glengilde. Нейна дъщеря също така е Ch. Styal Stefanie of Camrose, която спечелила рекордно количество CACIB-и.

Развъдникът SANSUE е собственост на Mrs.Val Birkin. Първият си голдън на име Tingel Concord г-жа Биркин закупила през 1964 г. След него в развъдника се появява великолепния производител и шоу-шампион Sansue Camrose Phoenix, притежател на 14 титли CACIB, а след него идва цяла плеяда знаменити шампиони: Sh.Ch. Milo Hollybrush of Sansue, Sh.Ch. Sansue Wrainbow, Ch. Gaineda Consolidator of Sansue, Ch. Sansue Golden Ruler, Ch.Sansue Xtra Polite ....

Изображение
Нейно Величество Кралицата на изложба на голдъни, 1969г.

http://www.bulgoldens.com/index.php?page=7 - сайта на
Български Голдeн Ретривър Клуб!
офис без хартия е химера в болното въображение на консултантите по фирмено управление
sasin
Пчела майка

Re: Голдън ретривър

Мнениеот sasin » Нед Ное 09, 2008 2:26 am

Стандарт на породата
19/12/2005

ПРОИЗХОД
: Великобритания
ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ НА ОРИГИНАЛНИЯ ВАЛИДЕН СТАНДАРТ: 24.06.1987
КАТЕГОРИЯ: Ловно куче
КЛАСИФИКАЦИЯ ПО FCI:
Група 8 - Ритрийвъри, Кучета със стойка (за птици), Водни кучета.
Секция 1 - Ритрийвъри
С полеви изпит.
ОБЩ ИЗГЛЕД: Симетрични, балансирани, активни, мощни, с добродушно изражение
ПОВЕДЕНИЕ/ТЕМПЕРАМЕНТ: Покорни, интелигентни и притежаващи естествена способност за работа; добродушни, приятелски настроени и уверени
ГЛАВА: Балансирана и ясно очертана
ЧЕРЕПНА ОБЛАСТ:
Череп: Широк без грапавини; добре свързана с врата
Стоп: Добре изразен
ЛИЦЕВА ОБЛАСТ:
Нос: За предпочитане черен
Муцуна: Мощна, широка и дълбока. Дължината на лицевата част да е приблизително равна на тази от стоп-а до края на главата.
Челюсти/Зъби: Силни челюсти, с перфектна правилна ножична захапка, т.е. горните зъби плътно покриващи долните и разположени под прав ъгъл спрямо челюстта.
Очи: Тъмно кафяви, добре раздалечени, с тъмни очертания
Уши: Среден размер, разположени приблизително на нивото на очите
ВРАТ: Добре издължен, елегантен и мускулест
ТЯЛО: Балансирано
Гръб: Равен по дължина
Слабини: Силни, мускулести, сближени
Гърди: Дълбок гръден кош, с дълги и добре издадени ребра
ОПАШКА: Разположена и носена на нивото на гърба, достигаща до долните стави на задните крака, без извивки в края
КРАЙНИЦИ:
ПРЕДНИ: Предните крака прави, със здрави кости
Рамене: Добре изнесени назад, с дълги лопатки
Надмищници: Равни по дължина с раменните лопатки, разполагащи краката право под тялото
Лакти: Плътно прилепнали към тялото
ЗАДНИ: Задните крака да са силни и мускулести
Задни коленни стави: Добре извити
Бедра: Добре изразени
Долна част на задния крайник: Добре спускащи се надолу, успоредно разположени при поглед отзад, да не се извиват навътре или навън. Кравешки (х-образни) крака са силно нежелателни
ЛАПИ: Закръглени и подобни на котешките
ПОХОДКА/ДВИЖЕНИЕ: Мощна, и с добро ускорение. Изправена и естествена гледано отпред и отзад. Дълъг и свободен разкрач, без следи от подгъване на коленните стави отпред.
КОСМЕНА ПОКРИВКА:
КОЗИНА: Гладка или чуплива (вълниста), добре покриваща тялото, с гъст водоустойчив подкосъм
ЦВЯТ: Всички нюанси на златно или кремаво, без червено и махагон. Допустими са малко бели косми само на гърдите
РАЗМЕР:
Височина при холката:
Мъжки – 56-61 см.
Женски – 51-56 см.
ДЕФЕКТИ: Всяко отклонение от гореизложените параметри трябва да се счита за дефект и да се третира с прецизност, пропорционална на големината на отклонението.
N. B.: Мъжките животни трябва да имат два видимо нормални тестиса изцяло спуснати в скротума (слабините).
sasin
Пчела майка

Мнениеот sasin » Нед Ное 09, 2008 2:41 am

Неслучайно голдън ретривърът (златист ретривър) се смята за най-красивия и атрактивен представител на ретривърите. Разкошната и гъста козина, носеща всички нюанси на кремавото и златистото, определя красотата на тази порода, създава усещане на достолепност и аристократизъм. Големите тъмнокафяви очи, очертани от дълги снежнобели мигли, спокойствието и добротата, които излъчват – точно това е незабравимата ретривърска физиономия. Всички голдени са изключително умни, темпераментни и контактни. Няма значение дали с него е стопанинът му или чужд човек – той винаги изпитва огромно удоволствие от общуването с хора.

Голдън ретривърът е сравнително едро куче, с много мощна костна система, широка глава и тяло, и по нищо не прилича на сетерите. Стандартният цвят на козината допуска всички нюанси на златистото или кремавото, но в никакъв случай червено. Космената покривка е гъста, с еластичен и здрав подкосъм. Тя не изисква някакви специални грижи. Достатъчно е след разходка да избършете кучето с влажна кърпа, след което само го разресвате със специална четка и готово.

Каквито и хвалби да сте чували за Златния Ретривер и Лабрадор Ретривера, бъдете сигурни - те са верни. Ако ги погледнете отстрани няма да забележите някакви изключителни черти или особени качества. Те са просто кучета, весели и добри кучета. Но ако се вгледате по-дълго в комичния, галопиращ след топката ретривер, в начина, по който ви приближава и с гордост носи улова - ще видите много повече. Двата най-често срещани ретривера - Златният и Лабрадорът са онова, което всеки стопанин мечтае за своето куче. Умни, лесни за дресировка, уравновесени, любопитни и безкрайно добри, тези животни са любимци на цялото семейство, отнасят се като майки към малките деца и понасят стоически "ласките" им.

Когато се възпитава един ретривер не бива да се забравя - той се доверява напълно на хората. Ако бъде ударен няма да разбере, че е за негово добро. Тези кучета се дресират по друг начин - с храна. Златният и Лабрадор ретриверът са изключително лакоми кучета. Те са готови да сядат, да пълзят, да идват и да се търкалят по ваша команда стига вкусното парченце салам да се озове от ръката ви в стомаха им. Не правете грешката да хвърлите кокала на ретривера - той няма да го изяде. Съвестно ще изтича да го прибере и ще ви го донесе с укор в погледа, че така прахоснически си разхвърляте храната тук и там. Така че, ако не се сещате какво е ретривер вижте консервираните кучешки храни - неизменно от етикета ще ви гледа мъдро някое от тези лакоми кучета - те са любими рекламни лица на огромно количество кучешки продукти.

Едно от любимите занимания на Лабрадорите и Голдените (англ. gold - злато) е плуването. Тези кучета са специално направени за откриване и апортиране на птици от блатисти и езерни местности. Ретриверите са бързи и съобразителни - работят добре при всякакви условия. Те са генетични "връщачи" (англ. retrieve - донасям, връщам). Дори да не ги дресирате специално, те ще ви носят пръчки, топки, чехли, кокали, играчки и въобще всичко, което се побере в устата им. А вие, като техни стопани, бъдете така добри и приемете дара, а после очаквайте към вашите семейни съкровища да се прибавят 3 вестника, една сдъвкана капачка от Кола и средно голям камък. Всички те ще бъдат разнасяни след вас с еднаква гордост, докато не ги поемете в свои ръце.

Ако търсите куче за защита или добър пазач, не се спирайте на ретривер. Те са типичен пример за поговорката "Куче, което лае - не хапе." Ако нещо ги разтревожи те ще предупредят, но хората със сигурност са едно от нещата, които не ги тревожат. Веднъж влязъл в дома, охраняван от ретривер, крадецът ще бъде грижливо разведен по стаите и щедро почерпен с кокал - радвайте се ако при обира не останете и без куче. Това не е предателство - тези животни вярват, че всички хора са добри и заслужават да им се донесе по нещо. Явно добрите кучета съдят по себе си. Лабрадорът и Златният ретривер не бива да бъдат оставяни сами на места и в помещения, които не обичат. Затворени, интелигентните кучета се изживяват като маестро Худини и проявяват неочаквани магически свойства. Те обичат човешката компания и са готови на всичко за да я получат.

Когато говорим за добро куче, ние всъщност описваме тези два ретривера. Те притежават всички качества на "най-добрия приятел на човека". А едно от тях е енергичност! - трябва да знаете, че това не са кучета, на които им стигат разходки по 15 мин. сутрин и вечер. Ако искате да имате такъв безценен помощник вкъщи се пригответе да станете атлет. 8 км на ден е мимимумът, който трябва да покрие един Лабрадор за да е в отлична форма. А за разходките на Златния ретривер се запасете и с четка. Ще ви е по-лесно ако решете гъстата му, непромокаема козина навън, където тя няма да се лепи по мебелите и килимите.

Тъй като са изключително предани, умни и внимателни кучета с дружелюбен и уравновесен характер Голденът и Лабрадорът много често се използват за водачи на слепи хора. Те работят като спасители при земетресения и наводнения, като полицейски кучета за откриване на наркотици, ловджии и дори бавачки. Тяхната доброта и лоялност са ги направили 2 от 5-те най-любими породи в Сев.Америка и Европа.

http://teens15.8.forumer.com/viewtopic.php?t=658

Хаха, добре съм си мойта лаеща мързелана :ag: :ba: Ей като се сетя къв глупендер й се беше заврял в муцуната веднъж със запалена цигара, чак ме яд че не го сръфа за пакета :ajaweki:
sasin
Пчела майка

Мнениеот sasin » Нед Ное 09, 2008 3:15 am

Селекция и развъждане

ПРАВИЛНИК ЗА СЕЛЕКЦИЯ И РАЗВЪЖДАНЕ (ПСР) НА "БЪЛГАРСКИ ГОЛДEН РЕТРИВЪР КЛУБ" (БГРК)

I Общи положения

ПСР способства за селекция и развъждане на функционално здрави расови кучета със стабилна психика. Компетентен и отговорен за селекцията и развъждането на породата Голдeн Ретривър в България е БГРК. Това включва помощ при селекцията и развъждането, консултации и контрол за същите, както и водене на селекционно-развъдна книга (племенна книга).

БГРК води методична борба с наследствените дефекти. В ПСР са взети под внимание съответните особености на породата.

БГРК не ограничава с излишни формални предписания своите членове, занимаващи се със селекционно развъждане, във възможността им за свободна селекционна изява. БГРК е в правото си да присъжда отличия на развъдчици за доказан принос в развитието на породата в България.

Правилникът за селекция и развъждане на БГРК служи за развитие на породата Голден Ретривър и урежда цялостната дейност на селекционното развъждане. Правилникът е съставна част на устава и е задължителен за всички членове на БГРК.

II Селекционно-развъдна дейност

1. Общи положения

Развъдчик в смисъла на този правилник е всеки редовен член на клуба, който има поне една собствена кучка или такава взета с договор за наем, годна за разплод и регистрирана в племенната книга на БГРК и БРФК, и който има регистрирано запазено име на развъдник в МФК (Международна Федерация по Кинология).

В селекционно-развъдната дейност се прилага единствено и само методът на чистопородното развъждане. Изключения не се допускат.

До селекционно развъждане се допускат само родословни, здрави кучета със стабилна психика. Те трябва да отговарят на установени от БГРК изисквания, а именно:
1. Да притежават родословие от киноложка федерация призната от МФК или неин партньор по договор;
2. Да са навършили 18 месечна възраст;
3. Да имат минимум две оценки "отличен", получени на Национални, Международни, Клубни, Специализирани изложби или експертни оценки, извършени от оторизирани съдии.
4. Да имат направено изследване за тазобедрена дисплазия, като изследването се провежда най-рано на 15 месечна възраст на кучето в определени от БГРК ветеринарни клиники. До селекционно развъждане се допускат само кучета със степен на дисплазия не по-голяма от трета (С). Кучета с трета степен на дисплазия не се препоръчват за извършване на селекционно-развъдна дейност.

Недопустимо е извършването на развъдна дейност с кучета, притежаващи следните пороци:

1. Едностранно или двустранно проявен крипторхизъм при мъжките кучета;
2. Доказана тежка тазобедрена дисплазия;
3. Наследствени заболявания на очите като: Прогресивна атрофия на ретината;
Наследствена катаракта;
4. Недопустими дефекти в захапка и зъбна формула;
5. Явни отклонения от типичното за породата поведение.

Крайно нежелателно е заплождане на кучета, притежаващи еднакви недостатъци. При наличие на определен недостатък у женската трябва да се подбира мъжки без този недостатък.

БГРК препоръчва женските кучета да раждат максимум веднъж за една календарна година. В случай, че женско куче бъде заплодено и роди два пъти в рамките на една година, то задължително след това на женската трябва да бъде дадена почивка от минимум 12 месеца. В този смисъл за раждане се смята и спонтанно прекъсване на бременността след 45-я ден.

Собственикът на женската се задължава да обезпаразити, татуира/сложи микрочипове и ваксинира кучилото, както и да издаде родословия на кученцата.

Клубът изисква малките да се предават на новите им собственици на възраст най-малко 45 дни и с поставена първа ваксина.

Татуирането/поставянето на микрочипове се извършва задължително преди продажбата.

Клубът не поставя ограничения относно продажната цена на кученцата и не се занимава с продажба/разпространение на малките. При наличие на интерес от страна на желаещи да придобият кученце клубът дава координатите на развъдчиците имащи или очакващи кучила.

2. Проследяване и контрол на селекционното развъждане

БГРК е длъжен да осигури контрол на селекционното развъждане и консултации на развъдчиците.

Ръководството на селекционно-развъдната дейност се осъществява от Отговорника по селекционно развъждане, а текущ контрол се провежда от Комисия по селекционно развъждане (КСР).

Отговорникът за селекционно развъждане отговаря за проследяването и формалното приемане на кучилата в клуба. Същият следва да направи оглед на кученцата, родени в неговия клуб най-късно до втората седмица след окучването. Огледът се извършва най-малко още един път. Развъдчикът е длъжен да осигури възможност за огледите. Те следва да се проведат с цел проверка на условията на отглеждане. На кучката и кученцата трябва да бъде подсигурено добро отглеждане. Всякакви съмнения, породени у отговорника и КСР по отношение редовността на развъдната дейност следва да се съобщят на УС на БГРК. БГРК си запазва правото да налага ограничения по силата на този правилник на развъдчици, които не отглеждат кучетата по подобаващ начин и не осигуряват необходимото за правилното им развитие.

С цел идентификация, кученцата в рамките на БГРК се татуират и/или им се поставя микрочип. Татуировката и/или микрочипът е задължителна предпоставка за вписване в книгата за селекционно развъждане.

За мъжки и женски кучета, собственост на няколко човека, пред комисията по развъждане трябва да се представи отговорно лице, което ще полага представителен подпис и това лице задължително фигурира в договора за съсобственост.

3. Селекционно-развъдна книга

Селекционно-развъдните книги са съществена основа на селекционното развъждане на расови кучета.

Селекционно-развъднатa книгa на БГРК се съхранява и попълва от Отговорника по селекция и развъждане.

За да бъде записано в СРК дадено куче трябва да има доказан произход за поне три генерации назад. В СРК трябва да са посочени минимум следните данни за кучето: име, номер на родословие, пол, цвят, номер на татуировка или микрочип, дата на раждане, производител.

В СРК ще се записват и резултатите от изследванията за дисплазия на кучетата.

За едно кучило трябва да се записани най-малко име на развъдника, име и адрес на развъдчика, дата на раждане на кученцата, имена и номера от СРК на родителите; пол, име, номер на татуировката или микрочипа.

БГРК решава дали в СРК ще бъдат записани и други данни, свързани с кучилото.

Внесени от чужбина кучета се впиват в СРК само ако притежват родословия от страна член (асоцииран член) на МФК.

Кученца с двама (или повече) различни бащи не могат да бъдат вписани в Книгата за селекционно развъждане на БГРК.

4. Родословия

Родословието е удостоверение за произход, издавано от БГРК и регистрирано в Служба Племенна книга на БРФК при гарантирана идентичност със записванията в Селекционно Развъдната Книга на БГРК. Родословието трябва ясно да е маркирано с емблемата на БРФК и МФК.

Родословия се издават само на кучила, чиито родители отговарят на изискванията на БГРК за селекционно-развъдна дейност.

БГРК използва официалната бланка-образец на БРФК за родословията, които издава.

При износ на куче произведено в страната освен родословието издадено от БГРК се издава и документ за експорт от БРФК.

Изгубени или унищожени родословия се обявяват за невалидни. БГРК съобщава на Служба Племенна книга в БРФК и издава дубликат.

Таксите за издаване на родословия и всички услуги, свързани със вписването, се определят от БГРК.

Таксите за регистриране на родословия в БРФК се определят от БРФК.

5. Процедури при заплождане

Собствениците на предвидените за чифтосване кучета са длъжни преди акта на покриване да се убедят, че предпоставките за селекционно развъждане са налице.

Необходимо е преди заплождане на кучетата да бъде направено изследване за бруцелоза.

5.1. Договор за заплождане

Страни се явяват собственика на мъжкото куче и този на женското при извършване на заплождане.
Това е задължителен документ, в който собствениците на предвидените за заплождане кучета уточняват начина на издължаване между тях.
БГРК следи за коректното отношение между страните и има право да налага ограничения по силата на този правилник при констатиране на нередности.

Вариантите за издължаване между собствениците могат да бъдат:
- Предварително заплащане на връзката от собственика на женското куче.
- Взимане на полагаем приплод от страна на собственика на мъжкото куче.
- Друго писмено споразумение между страните.

При заплащане на връзката:
При тази договорка трябва да се отразят следните моменти:
- стойността на скачката;
- момента на заплащане на сумата;
- да се посочи начина за евентуално обезщетяване на собственика на женската, в случай че тя остане незаплодена (например безплатно заплождане на следващо разгонване на женската; връщане на част от сумата или друг начин).

След като бъде извършено заплождането съобразно установените изисквания, се счита, че мъжкото куче за разплод е изпълнило надлежно своите задължения и собственикът му има право да получи уговореното заплащане, като при това не е задължително констатиране на бременност при женската.

В този случай, след заплащането на сумата собственикът на мъжкото куче няма права по отношение на кученцата от кучилото.

При взимане на полагаем приплод от страна на собственика на мъжкото куче:
В подобна уговорка трябва да се отразят следните моменти:
- момента на избор на кученце от собственика на мъжкия;
- момента на предаване на кученце на собственика на мъжкия;
- момента, в който правото на избор от собственика на мъжкия изтича безвъзвратно;
- момента, в който правото на вземането изтича безвъзвратно;
- уреждане на разходите по транспорта;
- специални договорки за количеството кученца, полагащи се на собственика на мъжкия, в зависимост от количеството родили се живи кученца (ако женската остане незаплодена, ако има мъртвородени кученца или умрели впоследствие, ако се роди едно кученце).

При устна договорка, свързана със заплождането и евентуалното й неспазване от страна на собственика на мъжкото или женското куче БГРК не се ангажира с арбитраж по случая.

5.2. Документиране на покриването (акт за заплождане)

Това е документ, в който собствениците на мъжкото и женското куче удостоверяват с подписите си, че е извършено заплождане между техните кучета. В него се посочват датата и мястото на заплождането, имената и адресите на собствениците, имената и номерата на родословията на кучетата.

Задължение на собственика на женската е да се снабди с акт за заплождане от отговорника за развъдна дейност на БГРК още преди покриването. Този акт се попълва веднага след извършване на заплождането.

Желателно е скачката да се фотодокументира.

5.3. Акт за оглед на кучилото (акт за оглед)

Този документ се попълва от отговорника по развъдната дейност след оглед на кучилото. В него се описват всички кученца, имащи право на родословие. Актът се подписва от собственика на женската и от отговорника за развъдната дейност и се подпечатва от последния.

5.4. Акт за татуиране или поставяне на микрочип

В този документ се описват номерата на татуировките/микрочиповете на всички кученца от кучилото.

Татуировката или микрочипът се поставят от квалифициран ветеринарен лекар.

Актът за заплождане, Актът за оглед на кучилото и Актът за татуиране/поставяне на микрочип, служат на Отговорника по селекция и развъждане за издаването на родословията на кучилото и за вписването на кученцата в Селекционно-развъдната книга.

5.5. Сведение относно лицата, които са придобили кученца

БГРК препоръчва на всеки развъдчик да има списък, в който подробно да си записва имената, адресите и телефоните на всеки нов стопанин на кученце. Развъдчикът трябва добре да запознае стопанина на малкото кученце с особеностите при отглеждането и възпитаването му. Желателно е също така да препоръча на новия стопанин членство в БГРК и обясни значението на клуба за съхраняването на породата в България.

6. Изкуствено осеменяване

При изкуствено осеменяване на кучката ветеринарният лекар, който е взел семенната течност от мъжкото куче, трябва да документира с удостоверение, че прясната или дълбокозамразена сперма е от уговорения мъжки за разплод.

Ветеринарният лекар, който осеменява кучката, трябва да потвърди писмено, че кучката е била осеменена със спермата на предвидения мъжки. В удостоверението трябва да бъдат вписани датата и мястото на осеменяването, името и регистрационния номер на кучката, името и адреси на собственика на кучката, както и същите данни за мъжкото куче.

Собственикът на мъжкия, който предоставя спермата, в допълнение към ветеринарното свидетелство трябва да издаде официално удостоверение за покриване.

7. Заплождане на женски кучета в чужбина

БГРК поощрява заплождането на женски кучета с качествени екземпляри от чужбина.

При извършването на такова заплождане мъжкото куче трябва да отговаря на изскванията за селекционно развъждане на страната, чийто гражданин е собственикът му.

В този случай към Акта за заплождане трябва да бъде приложено и копие от родословието на мъжкото куче, както и копия от шампионски сертификати (при наличието на такива).

8. Отстъпване правото за развъждане

За собственик на кучилото по правило се смята собственика на женската. Но правото за използване на приплода на дадена кучка или разплодник може да се прехвърли с договор на трето лице.

Отстъпването на правото на развъждане при всеки случай трябва да се извърши писмено и преди предвидения акт за покриване. Писменото отстъпване на правото на развъждане трябва своевременно да се заяви пред отговорника за развъдната дейност.

В документа за отстъпване на правото за развъждане задължително точно трябва да се опишат правата и задълженията на двете договарящи страни и се упоменава отговорното лице.

Ако не са извършени други уговорки, при прехвърляне на собствеността на бременна кучка новият собственик автоматично се смята за собственик на приплода. Кученцата се вписват в породния регистър на страната, в която е постоянното местожителство на наемателя на кучката

9. Име на развъдник

Името на развъдника е допълнително име на кучето.

Запазването на име на развъдник в МФК е задължително условие за извършването на развъдна дейност.

Заявка за защита на име на развъдник от МФК се прави от развъдчика чрез БГРК в БРФК. БРФК определя таксата за регистриране.

Имената на развъдници, подлежащи на защита от МФК, трябва да се различават от вече защитените имена на развъдници в МФК.

Кученца от кучка, дадена под наем, трябва да се запишат с името на развъдника на наемателя или отговорното лице в случай на няколко наемателя за едно и също куче (прехвърляне на право на СР), ако не съществуват други писмени договорености между наемателя и наемодателя, депозирани в БГРК.

III. Нарушения

Нарушения на настоящия правилник за селекционно развъждане се считат за основание за изключване по смисъла на Устава на БГРК. При наличието на подобни нарушения Управителният съвет на БГРК има право да поиска от арбитражната комисия на БРФК откриване на процедура.

IV. Арбитраж

Ако членове на БГРК не могат да постигнат съгласие по изискванията на настоящия правилник за СР, то УС на БГРК взима решение за всеки конкретен случай след изслушване комисията за селекционно развъждане.

V. Заключителни разпоредби

Настоящият правилник е съгласуван с Международния развъден правилник на МФК, както и с този на БРФК.

Обявяването за невалидни на части от този правилник не води до невалидност на правилника за СР като цяло.

При съмнения в смисъла и тълкуването на настоящия правилник всеки член на БГРК е длъжен да се обърне към член на комисията по развъждане и селекция за разяснение.

Правилникът подлежи на изменения и допълнения.
sasin
Пчела майка

Re: Голден Ретривър

Мнениеот archy » Пон Ное 10, 2008 7:48 pm

напоследък виждам само бели голдъни
къде са оранжевите и това според мен са някакви мутанти попринцип голдъна е малко по висок
но това си е мое предположение
"Човек няма две сърца - едно за кучетата и едно за хората. Човек има едно сърце и ако имаш достатъчно голямо сърце, в него има място за всички."
Аватар
archy
Пчела майка

Мнениеот missito_ina » Нед Яну 11, 2009 9:22 pm

аз имам голден, мн ме радва тази порода, може да се каже, че е от любимите ми или по скоро е така. що до въпроса наи много искат човек да им обръща внимание. другото не ги интерасува :ad: като всяко обикновенно куче и те искат да и се дава храна и вода но това е обичаиното. по принцип тяхната порода се води лавинен спасител, а аз малко по нагоре в коментарите забелязах, че някои беше писал, че са за слепи хора. е вярно стават и за това, но предимно за тази цел се използват лабрадорите ....е аз мисля че е така, защото те са по спокоини кучета(лабрадорите) ретриварите са малко по диви, щури или там не знам как да се изразя [4446.gif] . аз съм гледала много кучета и то предимно големи, като немски докове и ми беше малко странно, като за начало с него, но са такива че могат да те накарат да ги заобичаш само с поглед :ad: :ba: :ba:
а и то има няколко вида ретривъри някои са по светли другите са по тъмни клонят към оранжево моят специално е от тях другите не са мотанти в никакув случаи ето например бащата на моето куче е почти бял а моят е оранжев не знам какво става защото вупреки че е породисто и чисто кучето ми не е взело козината на нито 1 от родителите си :ab:
маи че не е генетично не знам цветът зависи от това как се гледа кучето колко внимание му се обръща с каква храна се храни и т.н. [47452.gif]
missito_ina
Животинче с въпрос

Мнениеот footyfanatic » Съб Апр 18, 2009 5:14 pm

е тва куче е най-якото :) откакто гледах 1 филм като малък.. в смисъл преди 5-6 години, "летящия бъд" и оттогава ми е любимото куче.. аз нямам но мисля скоро да си взема, щот просто ме гризе отвътре за такова куче, та въпроса ми е колко струва ?
footyfanatic
Животинче с въпрос

Мнениеот andaluz » Съб Авг 29, 2009 6:39 pm

Моля за помощ!
Търсих в нета и открих само 3 развъдника в БГ на тази порода. Единия има мъжко и женско куче, а останалите 2 имат само по 1 женско, които заплождат с въпросния мъжки от пурвия развъдник [smile3537.gif]
Аз ли неправилно търся.......?

Защото сме в процес на умуване да си вземем кученце. Малко се двуумим дали да е голдън или лабрадор......
Основните разлики между двете?
Благодаря ви предварително :ax:
Когато порастне, малкото на маймуната става маймуна, прасенцето става свиня, магаренцето става магаре, козлето - козел и т.н. Човекът е единственото същество в природата, чийто деца, когато порастнат, могат да се превърнат в едно от гореизброените животни.
Аватар
andaluz
В пасажа

Мнениеот Galiadogs » Съб Авг 29, 2009 9:11 pm

Аз лично предпочитам голдъна.По мои наблдения са по-спокойни и уравновесени.
Aкo можех само пътя да открия.Ония ,между двата свята...Вечен пътник щях да бъда.Да се лутам между световете.Да ви търся и да ви откривам.Вярвам!

Дея,Тангра,Жар и Гард,ще ви нося в сърцето си винаги...
Galiadogs
Пчела майка

Мнениеот BenyB » Съб Авг 29, 2009 9:58 pm

Разгледай сайта на клуба и форума към него-http://www.bulgoldens.com
BenyB
Животинче с въпрос

Мнениеот andaluz » Съб Авг 29, 2009 10:23 pm

Благодаря ти BenyB, но точно от там видях, че в БГ има само 3 развъдника с общо 4 кучета [smile3537.gif]
Когато порастне, малкото на маймуната става маймуна, прасенцето става свиня, магаренцето става магаре, козлето - козел и т.н. Човекът е единственото същество в природата, чийто деца, когато порастнат, могат да се превърнат в едно от гореизброените животни.
Аватар
andaluz
В пасажа

Мнениеот BenyB » Нед Авг 30, 2009 7:07 am

тук има повече координати,но ако имаш възможност действително потърси и в развъдниците в чужбина-ето доста такива
BenyB
Животинче с въпрос

Мнениеот infetka » Нед Авг 30, 2009 4:56 pm

ако се насочиш към лабрадори, виж тези красавци
viewtopic.php?f=123&t=9267

направо, кафявите лабрадори са ми уникално чаровни :ba: :ba: :ba:

ах, ако имах двор :aa:
Аватар
infetka
В ятото

Мнениеот andaluz » Нед Авг 30, 2009 9:37 pm

Голдън ще е :ay: Желанието на дъщеря ми съвпада с професионалното мнение на Галката :ax: Женско ще е :ay: Нашето желание съвпада с професионалното мнение на Галката :ax:
Останаха само 2 въпроса пред нас
1. Каква точно разцветка, защото от разглежданите снимки видяхме 3 разцветки - почти бял, жълтеникав и оранжав :ap: Много моля професионалистите да ме извинят, знам как реагирам аз като каже някой шарена или рижава котка :ag: :ag: :ag:
2. От кой развъдник.
Аватар
andaluz
В пасажа

Мнениеот Nadivtov » Нед Сеп 20, 2009 8:39 pm

може ли някой да ми покаже снимка на правилната захапка на голдън :bs:
Идвам време, когато някой спира да ти липсва .. Но не защото не го обичаш, а защото си свикнал него вече да го няма.... <33333
Аватар
Nadivtov
В пасажа

Мнениеот Nadivtov » Пет Дек 04, 2009 9:45 pm

:ba:
Идвам време, когато някой спира да ти липсва .. Но не защото не го обичаш, а защото си свикнал него вече да го няма.... <33333
Аватар
Nadivtov
В пасажа

Мнениеот katity » Съб Дек 05, 2009 5:36 pm

Те са невероятно умни!!Дори ги използват да водят слепи!! :ay: :ay:
Отмъщението не връща загубеното.. :) !
Аватар
katity
В стадото

Re:

Мнениеот Ico_zooman » Нед Яну 03, 2010 3:46 pm

Deni4ka написа:Голдъните са добри кучета,лесно се потдават на убочение и са отлични водачи на слепи.
Напълно съм съгласен с теб
I LOVE MY PET
Ico_zooman
В ятото

Мнениеот Bunny Boo » Съб Апр 24, 2010 5:47 pm

От известно време се замислям да си взема голдън ретривър :ab: една приятелка има и напоследък излизаме постоянно с кучето й :ag: винаги съм харесвала тази порода, а сега още повече :ajatki: днес гледах по анимал плането едно предаване за видовете породи кучета и имаше за голдън-а :ab: казаха, че "имал склонност към хапене" и това можело да се предотватри като се научи от малко че не трябва да хапе
ИзображениеИзображение
Bunny Boo
В пасажа

Мнениеот kasparka_88 » Чет Сеп 30, 2010 9:30 pm

И ние си имаме това невероятно куче, казва се Бари и е на година и седем месеца. За първи път имам такова и е невероятен. Да тези кучета са много умни и подлежът на дресировка. Но ако решът да се заинатят.... А за покостите които прави малкото ми злато, всичко е само за да спечели внимание, но как да му се сърди човек, с тези големи влажни очи. Обожавам си го :ba: :sunny:
kasparka_88
Животинче с въпрос

Re: Голдън Ретривър

Мнениеот Maritoo6 » Чет Сеп 30, 2010 9:38 pm

Само да дооточня,не голдъни,а лабрадори ползват за слепи хора :ad:
Cause Bitches Love Cake <33
Аватар
Maritoo6
В пасажа

Мнениеот sisity » Чет Сеп 30, 2010 9:46 pm

Maritoo6 написа:Само да дооточня,не голдъни,а лабрадори ползват за слепи хора :ad:

А, не. И голдъни и лабрадори се ползват за това. Определено голдъните са невероятни кучета. :ax:
Аватар
sisity
В глутницата

Мнениеот Maritoo6 » Чет Сеп 30, 2010 9:50 pm

Гледах документален филм,където показваха как се обучават кучета за слпи хора и там имаше един голдън и около 30-тина лбрадори :ad:
Аватар
Maritoo6
В пасажа

Мнениеот kasparka_88 » Чет Сеп 30, 2010 9:54 pm

Ето и снимка на моя златен
kasparka_88
Животинче с въпрос

Мнениеот sisity » Чет Сеп 30, 2010 9:56 pm

Maritoo6 написа:Гледах документален филм,където показваха как се обучават кучета за слпи хора и там имаше един голдън и около 30-тина лбрадори :ad:

Това не означава, че не се използват голдъни. Лабрадорите са по - предпочитани, заради по - късата си козина. Нали няма да спорим за глупости сега? :ax:
Аватар
sisity
В глутницата

Мнениеот Maritoo6 » Чет Сеп 30, 2010 10:10 pm

Няма да спорим :ad: Но просто не е заради по-късата козина..Много са причините..Една от тях е,че са малко по-умни :ab:
Аз исках голдън,но тати ми каза,че неможе заради дългата козина и сега имам Саба :ba: :ba:
Аватар
Maritoo6
В пасажа

Мнениеот Animals_huggie » Пон Окт 04, 2010 8:31 pm

Една от любимите ми породи кучета.Жалко че не мога да си гледам ... :bu:
Аватар
Animals_huggie
В пасажа

Мнениеот Pixell » Чет Юли 14, 2011 11:39 pm

Голдъна е супер социално и дружелюбно куче (много яко го представиха в анимацията Ъп (В небето) Дъг "Hello, I just met you and I love you!") Щото са супер добри и се привързват към всеки, за тва и не стават за пазачи, казват.
Аз не ги харесвам щото са модерни, а щото са големи и интелигентни кучета, нищо че ги поставят на 4 място. И защото са много обичлива порода и супер предани на стопаните, имаше един случай дето спаси 11 год. момче от пума и почти не загина голдъна. Някой ако има голдън да пише, да каже в Сф има ли някакви добри развъдници или откъде може да се намери хубаво кученце от тази порода, щото много искам да си взема :)
We are not what you think we are!
We are ferrets! We are ferrets!!
Аватар
Pixell
В глутницата

Назад към Породи